torsdag 21 juni 2012

Blöjtårta - Till min (första) brorsdotter

Nu kommer ett långt inlägg här i bloggen för  jag ska visa upp den blöjtårta jag gjorde till min brorsdotter i lördags. Det är första gången jag gjort en sådan och hade inte ens sett någon tills för någon vecka sen när jag råkade hamna på en sida på Internet där det fanns en bild på en tårta. Kul idé tyckte jag och eftersom vi skulle ge bort blöjor i present passade det ju riktigt bra. 


Till tårtan har jag använt följande material:

ca 55 blöjor
ca 56 små gummisnoddar
3 stora gummisnoddar
2 hushållspappersrullar (tomma)
1 Pappskiva ca 30 * 30 cm
Rosa färg
Vit färg
Pensel att måla med
1 runt tårtpapper
ca 4 m brett sidenband
2 m smalt band
dubbelhäftande tejp
Sytråd
1 rulle cellofan 2 * 0,7 m
Dekorationer i form av presenter - Nalle, Napphållare, 2 Snuttetrasor, 2 paket med kläder och Gratulationskort


Så här gjorde jag:

Först rullades blöjorna ganska hårt så att så lite som möjligt av blöjans mönster syntes och en gummisnodd träddes runt var och en.
En stor gummisnodd lades runt hushållpappersrullarna som trätts i varandra och sedan sattes blöjorna på plats. Första lagret bestod av 3 cirklar av rullade blöjor. Jag försökte vända alla blöjor åt samma håll och få "änden" på samma ställe.


En rullad blöja


1:a lagret
Smôla var med och hjälpte till


Andra lagret gjordes på samma sätt som det första men här består lagret av endast två cirklar med blöjor.


2:a lagretTredje lagret bestod av endast en cirkel med blöjor.
När alla blöjor var på plats fyllde jag på det understa lagret med lite fler blöjor eftersom det fanns plats för det där.3:e lagretMed hjälp av Smôla målades sen en pappskiva rosa som sen skulle få bli bottenskiva till tårtan


Vi passade på att sitta på golvet och måla när lillasyster låg och sov =)På det breda sidenbandet sattes dubbelhäftande tejp på längst ut i ena änden.
Sedan spändes bandet runt det nedersta lagret av blöjor så att gummisnodden döljdes och bandet klipptes av i lämplig längd och tejpades fast.
Samma procedur gjordes om för de två övre lagren.Där det skulle fästas rosetter drogs sidenbandet ihop lite grann av en sytråd som knöts runt bandet.
Rostter knöts och sytråden användes sedan för att knyta fast rosetterna vid banden.När den rosa färgen på pappskivan torkat användes ett tårtpapper som schablon och ett vitt spetsmönster målades på skivan.
Nu var tårtan klar för att dekoreras.
Paketen dekorerades med det smalare bandet liksom en nalle som fick en rosett runt halsen. Snuttetrasorna fick också ett band med rosett.


Jag gjorde två paket av dessa söta kläder. Klänningen hade inbyggd body - väldigt praktiskt!En Nalle fick pryda toppen av tårtan.


En napphållare av samma slag som den snuttetrasa bebisen hade fått tidigare

Snuttetrasa med Tummenmotiv och grattiskortet jag visade i ett inlägg igår


När alla dekorationer var på plats "packades" tårtan in i cellofan.
På sidorna användes den dubbelhäftande tejpen för att hålla cellofanen på plats och högst upp sattes först en gummisnodd runt cellofanen innan det knöts en rosett av det breda sidenbandet.

Det var väldigt kul att göra tårtan och det som tog mest tid var att få till fina rosetter och få fast dem. Det kan nog hända att jag kommer göra fler tårtor i framtiden om tillfälle ges.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar